10 september, 2021

REKLAM SOM FOLK ORKAR BRY SIG OM

Vi har alla hört om det eller stött på det, reklamtröttheten som breder ut sig. Vi ska vara helt ärliga och även vi på Zanshin kommunikation tycker att det är extremt irriterande när det kommer reklam mitt i filmen. Är det dessutom samma reklaminslag som visas gång på gång så blir det extra tröttande.

Det behöver dock inte vara så. Det är viktigt att reklamen inte bara försöker sälja utan verkligen ger betraktaren något. Det kan handla om kunskap, humor, upplevelser och underhållning. Statistik och siffror är bra på många sätt och kan ge oss värdefulla insikter men vi får inte glömma att vi är människor. De allra flesta (om inte alla) gillar humor och att bli underhållna. Det är bara att titta på vad som blir viralt, delat eller vad folk gillar på sociala medier. Inte så ofta det bara är en produkt med ett pris 🙂 

Ska vi få en målgrupp att köpa det vi erbjuder är det minsta vi kan göra att försöka bjuda dem på en upplevelse. Du behöver förmodligen inte gå längre än till dig själv, vilken typ av reklam gillar du? Den som säger att vår produkt är bäst och kostar mindre än konkurrenternas eller den som har en knorr som gör att du drar på smilebanden?

Dessutom är mediabruset så gigantiskt idag att reklamen MÅSTE sticka ut för att någon ska se den över huvud taget.  De flesta har reklamskölden uppe och bryr sig inte om det inte är något speciellt. Varför ska man ta till sig vad du har att säga bland alla andra budskap som väller över oss?

Inget nytt under solen

Egentligen är det inget nytt och en Art Director lärare som en av oss hade för länge sedan (kommer tyvärr inte ihåg namnet på läraren) sa redan då att reklamen måste ha en strumpa i kaffet. 

Han utvecklade det så här. ”Om ni står i tunnelbanan och åker i rulltrappan och passerar en massa reklamskyltar så är det troligt att ni inte kommer ihåg budskapen när ni kommer upp. Är där en läckert fotograferad kaffekopp och en text som berättar att just det här kaffet är jättegott så är risken stor att ni inte lägger märke till den. Men om det finns en strumpa i kaffekoppen då är möjligheterna mycket större att man hejar till och börja undra vad den gör där. Kan man sedan knyta ihop säcken med en humoristisk copy som förklarar vad strumpan gör i kaffet så är man hemma. ”

Det är bra om man inte sluter cirkeln helt med bild och copy utan låter betraktaren fundera en liten kort stund innan hen kommer på lösningen. Då fastnar budskapet mycket bättre än när bild och text säger samma sak. 

Checklista för socka i kaffet

Vi har följande checklista under vår kreativa process på Zanshin kommunikation för att alltid ha en socka i kaffet.

 • Finns det något som fångar betraktaren under den korta tid vi har på oss, får gärna vara något emotionellt?
 • Skiljer vi oss från andra och är vi i så fall annorlunda nog (annorlunda är inte lika med konstig och obegriplig)?
 • Ger infångaren associationer i rätt riktning?
 • Är budskapet intressant nog för målgruppen?
 • Löser vår reklam något problem för betraktaren? 
 • Bjuder vi på något nytt?
 • Känns budskapet äkta och levande (måste stämma med varumärket och företagets dagliga verksamhet)?
 • Är budskapet tydligt eller tappar vi bort oss i vår ambition att underhålla och sticka ut?
 • Är avsändaren tydlig (ofta kommer folk ihåg själva reklamen men inte vem det var som stod bakom)?
 • Lämnar vi någon tanke efter oss till betraktaren?
 • Stimulerar vi någon form av handling med hjälp av reklamen?

En kreativ tendens

En tendens som vi tycker märks tydligt är att kreativiteten och skapandet är på väg tillbaka till reklamen. Ett exempel är att Youtube tillsammans med Dagens media här om dagen sände Branding Talks där de pratade kring detta. Första programpunkten var en intervju med Orlando Wood som skrivit boken ”Lemon: How the Advertising Brain Turned Sour”. Intervjun handlar om effekter och varför vi behöver gå tillbaka och skapa reklam för höger hjärnhalva.  Såg ni inte sändningen så finns den nu att se på Youtube, rekommenderas. 

Egentligen har vi det bästa av två världar idag. Vi har tillgång till en massa statistik och kan mäta effekter snabbare genom de digitala kanalerna. Kopplar vi dessutom på kreativiteten och börjar underhålla våra kunder så att de längtar till reklamavbrottet eftersom filmen ändå inte var så bra, ja då är vår övertygelse på Zanshin kommunikation att reklamen får både kortsiktiga och långsiktiga effekter.

Vi är övertygade om att man får bäst resultat när man jobbar med helheten, det är därför vi har tagit fram vår holistiska arbetsmodell. 

Behöver ni hjälp att skapa reklam som sticker ut och ger effekt är ni välkomna att kontakta oss.