Ta fram en Contentstrategi i fem steg

Här följer de fem steg som vi på Zanshin kommunikation använder när vi tar fram en contentstrategi.

Men innan vi sätter igång med själva contentstrategin, låt oss titta på vad Content marketing är. Så här skriver man på Wikipedia ”Innehållsmarknadsföring (engelsk benämning Content marketing), är ett medel inom marknadsförings- och kommunikationsbranschen. Det syftar på att med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Detta ska göras i rätt kanal och med anpassning av innehållet för den särskilda kanalen och målgruppen. Kortfattat kan man säga att det är en strategisk målgruppsanpassning. Uttrycket används för att sammanfatta flera sätt att marknadsföra som snarare fokuserar på mottagarens villkor än det företaget önskar att förmedla”.

Läs hela artikeln här

Vi på Zanshin gillar korta och kärnfulla beskrivningar så vi skulle vilja förklara det så här:
Content marketing handlar om att skapa innehåll (oftast via digitala kanaler) som intresserar och är till nytta för ett företags kunder.

Hoppas ni är med oss för nu kör vi vidare med processen att ta fram en strategi för ert innehållsarbete.


Arbetsprocess

Första steget i contentstrategin att göra en nulägesanalys. Börja med att titta över hur det ser ut i era aktiva kanaler (vi förutsätter att ni redan är igång med något och har t.ex. en hemsida). Vilket innehåll är det som engagerar målgruppen och driver trafik. Scanna av konkurrenterna och se vilket innehåll på t.ex. Facebook och Instagram som får flest likes och delningar. Fundera på vad det finns för möjligheter. Vad skulle ni kunna göra för att nå ut med ert innehåll och presentera det på andra sätt än ni gör idag?

Se till att det är glasklart för alla inblandade varför ni ska jobba mer med ert innehåll (tydligt syfte). Definiera sedan vad ni vill uppnå med hjälp av er innehållsmarknadsföring. Det kan vara inspirerande och energigivande att börja med att ta fram en vision för innehållsarbetet. Vad är det ni ser framför er i framtiden om allt går precis så som ni har tänkt er?

Gå sedan igenom era övergripande mål och se hur ni kan bryta ner dem och anpassa dem för ert innehållsarbete. Ta fram smarta mål (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt) så det blir tydlig vad och när ni ska ha uppnått era mål.

Till exempel skulle det kunna se ut så här:

”Öka vår försäljning av färdigrätter med 5% till 500.000 SEK under perioden 1 september – 31 december”.

Ta även fram KPI:er (key performance indicators) som ni har och utgår ifrån när ni sedan följer upp och utvärderar ert innehåll i olika kanaler. Det kan t.ex. vara att trafiken på er hemsida ökar med 100 användare i månaden eller att ni får 50 nya prenumeranter till ert nyhetsbrev. Mer om KPI:er i ett kommande inlägg.

Tänk på att content marketing är ett långsiktigt arbeta och det kan ta tid innan ni får de effekter ni önskar. Om ni ska lyckas så gäller det att balansera så det inte blir för mycket sälj i ert innehåll. En bra tumregel att gå efter är 80 – 20 regeln. 80% bör skapa värde och vara till nytta för era kunder och 20% kan handla om det ni säljer. Efter hand lär ni er vilket innehåll som driver leads och försäljning och det är så klart detta ni ska fokusera på. 

Nu är vi framme vid själva strategin. Med en varumärkesplattform och ett tydligt varumärkeslöfte (mer om detta i ett kommande inlägg) blir det självklart vad det är för innehåll ni ska dela med era kunder. Har ni dessutom tagit fram en grafisk profil till företaget så finns det även klara riktlinjer för själva utformningen. 

Har ni inte detta så är det bra att ha svar på följande frågor:

  • Vad är det är för innehåll som stämmer överens med er verksamhet och de tjänster / produkter som ni erbjuder där det finns en direkt nytta för kunden (utgå ifrån nulägesanalysen).
  • Vad är det som gör att målgruppen vill ta del av just ert innehåll?
  • På vilket sätt kommer ert innehåll hjälpa och i bästa fall underhålla era kunder?
  • Vad kommer ert innehåll att tillföra som inte redan finns tillgängligt för målgruppen (här kan det handla om att göra bättre, mer pedagogiskt och / eller roligare att ta till sig)?
  • Vad finns det fler för möjligheter att göra ert innehåll unikt? Hur det presenteras, vilket media som används, design och upplevelse m.m. 

Svaren på frågorna ska leda till att du har ett tydligt svar på vad era inlägg ska handla om och hur du ska göra dem (video, podcast, blogg, sociala medier).

Ha även klart för er hur ni ska arbeta med design och användarupplevelsen (UX) i olika kanaler och kanske mot olika målgrupper om ni har det. 

Det är lätt att fastna i att det ska vara bra innehåll men att man glömmer hur mottagaren upplever det, det är viktigare än vad man kanske tror. Alla gillar när det är snyggt och organiserat. Det ska vara lätt att läsa och skönt att vila ögonen på (eller lyssna på).

För att få maximal nytta av ditt innehåll glöm inte att sökmotoroptimera allt Content. Använd dina nyckelord flera gånger i din text men överanvänd dem inte då det kan få motsatt effekt. 

Hur man ska nå ut är förstås också en viktig kugge i strategin. Det är viktigt att välj rätt kanaler att synas i. Kanske kännas det som en självklarhet men det är inte helt enkelt att välja. Olika målgrupper finns mer eller mindre representerade i olika forum och attraheras av olika budskap och tonlägen. Ett misstag som många gör är att man vill synas överallt och startar upp i alla möjliga kanaler (vi har också varit där). En stor risk är då att man inte kan hålla uppe kvalitén på inläggen eftersom man helt enkelt inte hinner och mäktar med. 

Naturligtvis kan du använda olika kanaler på olika sätt och utnyttja att du har många olika men börja sparsmakat och öka efterhand.

Nu ska vi bestämma hur vi ska göra rent konkret för att nå vår vision och våra mål. Vilken taktik ska vi använda? 

Ett bra sätt att säkerställa ett bra flöde för era inlägg och ha koll på vem som ska gör vad är att ta fram en contentplan (vi brukar ta fram en plan för tre månader i taget). 

En fråga ni bör ställa er är när ska ni göra era inlägg och hur ofta. Känns det överväldigande så börja med att planera in 10 inlägg och fyll på med två nya i planen varje gång ni lägger upp något.

Börja med två inlägg i veckan, ett långt och ett kort. Det räcker inte längre att endast göra små korta inlägg på Facebook. Dina kunder vill ha något som är värdefullt för dem för att de ska följa dig. Det kan t.ex. handla om ett blogginlägg som detta eller en YouTube-video där du hjälper kunderna med tricks och tips. Så klart ska det vara kopplat till det ni erbjuder t.ex. mat och dryck. 

Bestäm en dag och en tidpunkt då ni ska lägga ut ett nytt inlägg varje vecka, t.ex. ett nytt blogginlägg varje tisdag kl. 08.00 och dela sedan att ni lagt uppdaterat bloggen via era sociala medier. Var konsekvent och lägg ut samma dag och tid varje vecka för att göra det till en vana. Öka sedan inläggen efter hand som ni ser att det fungerar och att ni får resultat. En liten varning dock, tappa inte kvalitén på dina inlägg bara för att du vill öka din frekvens. 

Här följer några konkreta tips som kan hjälpa er att få målgruppen att hitta er och ert innehåll.

  • När ni hittat ett ämne som känns relevant för er och era kunder se till att hitta de sökord målgruppen använder när de letar på Google så att ni kan sökmotoroptimera era inlägg.
  • Marknadsför era längre inlägg med en teaser i ert nyhetsbrev för att driva mer trafik till hemsidan / bloggen.
  • Marknadsför dina inlägg via Facebook ADs och använd retargeting. 

Nu är det dags för sista steget och då handlar det om att mäta och lära sig hur man kan förbättra innehållet och contentstrategin efter hand. 

Utgå från mål och KPI:er och mät hur ni lyckas uppnå dessa. Får ni inte så många klick till er hemsida som ni önskar då är det dags att prova något annorlunda, kanske är det rörligt innehåll som får din målgrupp att klicka sig vidare. Använd de verktyg som finns kopplade till era sociala kanaler och Google analytics för att få fram relevant statistik. Fråga även nya kunder hur de hittade till er (om ni har ett nyhetsbrev ställ frågan i det första brevet som går ut till den som börjat prenumerera). 

Får du bra resultat på ett specifikt inlägg och ämne fundera på hur du kan använda samma innehåll i andra kanal på ett annat sätt t.ex. göra ett blogginlägg som ett kort förinspelat webbinar. Fokusera på det innehåll som leder till affärer.

Tänk på att det kan ta tid innan ni får resultat av er content marknadsföring men att det är väl värt väntan för att sedan få ett varumärke kunderna känner till och har förtroende för. Drunkna inte i statistik och siffror. Ibland kan det vara bra att gå på magkänsla och vara kreativ istället. I det gigantiska mediabrus som råder är det de som vågar sticka ut som folk lägger märke till och kommer ihåg. 

Vill ni ha hjälp med ert innehållsarbete så kontakta oss. Vi kan vi erbjuda båda strategisk vägledning och hjälpa er med att ta fram innehåll med hög kvalitet (text, bild, film, podd m.m.).

Vi erbjuder även utbildningar om ni vill lära er mer om Content marketing. Vill ni hellre att vi kommer ut och håller i en workshop för att hjälpa er komma i gång med ert innehållsarbete så gör vi gärna det.